Medycyna i zdrowie, nr 1/2010

GOJI Jagoda Licyjska owoc długowieczności

Owoce GOJI nazywane „owocami długowieczności”. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. GOJI hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.

Kolcowój szkarłatny Lycium barbarum L. zwany także azjatycką wilczą jagodą (in. GOJI) jest krzewem o wysokości od 1 do 3 m i łukowato zwisających gałązkach, pokrytych kolcami.Występuje w wielu odmianach. Najbardziej znane są odmiany „dziko” rosnące w Tybecie i Himalajach, na terenach nie skażonych zanieczyszczeniami przemysłowymi. Roślina ta rośnie także w południowo-wschodniej Europie i południowo-zachodniej Azji, Norwegii, Patagonii czy Arizonie, ale te odmiany nie są brane pod uwagę jako odżywcze lub lecznicze. Owoc GOJI dotarł do Europy z USA przypadkowo- wskutek sztormu.

 

Działanie prozdrowotne GOJI

Owoce GOJI nazywane „owocami długowieczności”, należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie- od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. GOJI hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu, wymieniając m.in.: pomoc w schorzeniach wątroby, wzmacnianie i regulację pracy układu trawiennego, poprawę ostrości widzenia, wspomaganie funkcjonowania układu odpornościowego, poprawianie potencji, wzmacnianie organizmu, korzystne oddziaływanie na ogólną kondycję fizyczną organizmu, opóźnianie procesów starzenia.

 

 

Jakie składniki warunkują działanie prozdrowotne owoców GOJI?

Dietetycy są zdania, że GOJI to jeden z bardziej wartościowych owoców. Do najważniejszych jego składników należą:

• Aminokwasy, a przede wszystkim izoleucyna i tryptofan.

Specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego.

Witaminy: • witamina C znajdująca się w owocach w ilości większej niż w pomarańczach • witamina E, rzadko spotykana w innych owocach • witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6.

Karotenoidy: • beta-karoten w ilości większej niż w marchwi • zeaksantyna stanowiąca prawie 80% karotenoidów zawartych w GOJI, Wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana z powodzeniem w zaćmie. Jest także skuteczna w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi • luteina • likopen.

Betaina niezbędna do produkcji w wątrobie choliny- czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA.

Fizalina związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach).

Składniki mineralne: Żelazo, składnik hemoglobiny, biorący udział w transporcie tlenu w organizmie oraz mioglobiny występującej w mięśniach i przenoszącej tlen w komórce. Podaje się, że owoce Goji zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy. Wapń, wchodzi w skład kości, jest aktywatorem enzymów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, skurczach mięśni szkieletowych i serca. Cynk bierze udział między innymi w procesie mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek, kieruje kurczliwością mięśni. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Selen - zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego i odpowiada za ruchliwość plemników. U kobiet w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.

Flawonoidy o znanych powszechnie właściwościach przeciwutleniających.

Fitosterole: beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Cyceron - czynnik przeciwzapalny, który obniża poziom złego cholesterolu LDL, ale pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy. Solavetivon - silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.

 

Zastosowanie owoców GOJI w kuchni

W kuchni chińskiej stosuje się suszone wilcze jagody, które przed spożyciem są moczone i gotowane. Także na Zachodzie suszone owoce propagowane są jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Dodaje się je do ryżu, zup oraz z warzywami do potraw z kurczaka czy wieprzowiny. Jagody mogą być również przygotowywane jako herbatka ziołowa, lub dodawane do herbaty typu pu-erh. Można je również spożywać w postaci soku.

 

Dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak, prof. SGGW

 

Aby zamówić kliknij w poniższy link:

http://prostoznatury.pl